
Hoe een Nederlandse bedrijf in twee jaar de wereld verovert
Het verhaal van yellowBird leest als een spannend jongensverhaal. Deze Nederlandse start-up heeft een technologie in handen die wereldwijd uniek is die kijkers in staat stelt om video te ervaren alsof ze er middenin staan. Deze technologie vormt hierdoor mede de basis voor de beelden van de door Facebook overgenomen Oculus Rift.
Vraag
Als start-up zijn er bescheiden financiële middelen, terwijl we razendsnel de wereld willen veroveren. Hoe kunnen we slim en kostenefficiënt gelanceerd worden? Wat is onze belangrijkste doelgroep? Hoe trekken we de grote broek aan?
Analyse
Op wereldschaal blijkt de techniek van yellowBird inderdaad uniek te zijn. Dat betekent dat er zeer zorgvuldig moet worden vastgesteld wat de tactiek wordt en met welke partners. Daarnaast is het van belang om niet alleen de nadruk op techniek te leggen, zodat yellowBird echt tot leven kan komen.
Oplossing
Stap 1: maak anderen reseller en ga partnerships aan met de meest innovatieve marketingbureau's ter wereld. Vanwege hun grote klantenportfolio en hun wereldwijde netwerk, zijn zij belangrijk in het creëren van goede launching customers, hoogwaardige en terugkerende opdrachten.
Stap 2: creëer karakter. Zo bezit yellowBird de langste domeinnaam ter wereld. En maakt het in z'n lanceringsvideo gebruik van een hele bijzondere voice-over stem (in Nederland ook bekend van de zware 'Sensation'-stem). Dit zorgt voor gezag en straalt kwaliteit uit. Een van de vele andere details is het wacht-fluit-muziekje op de telefooncentrale, dat een oproep is om vooral met de yellowBird mee te fluiten. Ook wordt de camera, die van origine rood is, geel gespoten om er een echte yellowBird-camera van te maken.
Stap 3: win awards als bevestiging van je innovaties. Bijkomend voordeel is dat het veel extra exposure oplevert.
Stap 4: haal op het hoogtepunt qua bezoekers de eigen site offline, vanwege het doorslaande succes. Mét een invulformulier erbij, zodat bezoekers als eerste op de hoogte zijn als yellowBird weer live gaat. Dit creëert schaarste en geeft een signaal af dat het bedrijf overrompeld is door het grote succes.
Stap 5: plaats de site na enkele weken weer live en combineer dit met een grote pr-campagne.
Resultaat
yellowBird belandt direct na zijn lancering in de finale van het wereldwijde event The Next Web. Het bedrijf haalt daarna z'n site offline, zodat het een hype wordt. Vervolgens gaat de site weer live en krijgt hij ze diezelfde dag al al 75.000 bezoekers. De eerste klant is T-Mobile UK met zangeres Pink. Een insteek die werkt, want bureaus van over de hele wereld spannen zich in om hun klanten te overtuigen gebruik te maken van de yellowBird-techniek. Nike, Louis Vuitton, Lexus, Intel, BBC, YouTube. De lijst van nieuwe klanten voor dit Groningse bedrijf is eindeloos. Gedurende de eerste zomer ontvangt yellowBird alleen al 1400 offerteaanvragen, terwijl er op dat moment maar 2 fte beschikbaar is vanuit een zolderkamer. In no time wordt het bedrijf opgeschaald naar 35 fte met vestigingen over de hele wereld.